Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach pojawiają się pierwsze jesienne grzyby. Suszone grzyby to świetny dodatek do wielu potraw, którym nadają charakterystyczny, głęboki smak. Można je przechowywać bardzo długo, dlatego warto poznać metody suszenia grzybów. W artykule podpowiemy ci krok po kroku jak prawidłowo suszyć grzyby?
Grzyby suszone w piekarniku
- Oczyść grzyby, które chcesz wysuszyć. Zdejmij palcami znajdujące się na grzybach liście, igły. Ziemie usuń pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Nie myj grzybów wodą, bo może to spowodować rozwój pleśni. Jeżeli na grzybie są plamy, których łatwo nie da się usunąć, możesz użyć lekko mokrej ściereczki, a następnie wytrzyj na sucho.
- Pokrój grzyby. Staraj się pociąć je cienkie plasterki, ponieważ im są one grubsze, tym dłużej się suszą (optymalna grubość to 0,3 -0,5 cm).
- Umieść grzyby na blaszce do pieczenia. Każdy kawałek powinien leżeć osobno, nie stykając się z innym. Nie należy smarować blachy olejem, ponieważ grzyby go wchłoną i zmienią smak.
- Rozgrzej piekarnik do 60 stopni C. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż grzyby na godzinę. Po godzinie obróć grzyby i wstaw na kolejną godzinę. Uwaga! Po wyjęciu ich z piekarnika sprawdź, czy nie ma na nich wilgoci. Jeśli tak przyłóż ręcznik papierowy, aby ona wsiąkła i dopiero przełóż an drugą stronę.
- Czynność powtarzaj, aż do momentu całkowitego wyschnięcia grzybów.
- Pozostaw do wystygnięcia. Gdy grzyby będą już suche, poczekaj, aż wystygną i przesyp je do pojemnika. Trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Naturalne suszenie grzybów
- Oczyść grzyby i pokrój je. Postępuj tak samo jak w powyższym przykładzie, jednak z tą różnicą, że możesz pokroić grubsze kawałki – nawet 1 cm.
- Sprawdź pogodę. Może to brzmi dziwnie, ale jeśli w powietrzu jest zbyt dużo wilgoci, grzyby będą schły bardzo, bardzo długo. Może również pojawić się pleśń.
- Ekspozycja grzybów. Pokrojone grzyby połóż na tacce w ciepłym słonecznym miejscu. Pamiętaj również o tym, aby miejsce było zabezpieczone przed ptakami i innymi zwierzętami. Możesz również nawlec je na nitkę i tak zrobione „korale” powieś na sznurku w słonecznym miejscu.
Suszenie grzybów naturalną metodą może zająć nawet kilka dni.
Grzyby liofilizowane
- Połóż ręcznik papierowy na płaskiej powierzchni. Osuszone i pokrojone w plasterki grzyby układamy na papierowym ręczniku. Należy je położyć tylko w jednej warstwie. Ważne! Grzyby muszą być całkiem wysuszone z wilgoci.
- Połóż kolejną warstwę ręcznika papierowego na wierzch. Na wierzch połóż kolejną warstwę grzybów i tak aż wyczerpiesz wszystkie grzyby.
- Włóż wszystko do torby. Taki przekładaniec ręcznikowo-grzybowy włóż do torebki (najlepiej papierowej).
- Włóż wszystko do zamrażarki. Po godzinie grzyby zaczną wysychać w zamrażarce. Proces ten jest znacznie wolniejszy niż poprzednie, ale równie skuteczny.