5 cennych porad kuchennych: o czym warto pamiętać?
Wszyscy z nas kochamy jedzenie. Lubimy chodzić do dobrych restauracji oraz przygotować sobie wyszukane dania w domu. Skrupulatnie dobieramy składniki i szukamy jak najlepszych przepisów. Często jednak popełniamy kilka błędów w kuchni oraz omijamy niektóre triki, które mogą nam znacznie pomóc podczas przyrządzania obiadu. Oto 5 cennych porad kuchennych, które nam pomogą ulepszyć nasz warsztat kulinarnych.
1. Nie przykrywajmy warzyw podczas gotowania
Jeśli chcemy ugotować warzywa, to ma potrzeby ich przykrywać. Po prostu nalejmy do garnka wody tak, aby przykryła ona całe warzywa (nawet lepiej jest nalać trochę większe), wodę po sólmy i zostawmy, niech się gotuje. Jeżeli je przykryjemy, to gotować się będą dłużej. W efekcie tego stracą one wartości odżywcze, na których przecież nam zależy. Proponujemy stosować się do tej rady zwłaszcza, kiedy gotujemy brokuły, kalafiora czy marchewkę.
2. Czekajmy, aż olej się nagrzeje
Jednym z częstych błędów, jakie popełniamy, jest „smażenie” na zimnym oleju. Smażenie celowo zostało tu wzięte w cudzysłów, gdyż tak naprawdę wcale to smażeniem nie jest. Jeżeli wlejemy olej na patelnię i od razu włożymy na nią jedzenie, to wsiąknie ono ten tłuszcz. Dotyczy to zarówno warzyw, jak i mięsa. Pamiętajmy więc, że jeśli coś smażymy, to musimy słyszeć dźwięk skwierczenia. Wtedy możemy być pewni, że olej jest wystarczająco rozgrzany i że naszemu jedzeniu nic nie grozi.
3. Nie płuczmy makaronu po ugotowaniu
Być może część z nas ma skłonność do tego, aby po ugotowaniu makaronu od razu go wypłukać pod bieżącą wodą. Nie powinniśmy tego robić, gdyż wtedy wypłukujemy znajdujący się tam gluten, a to z kolei sprawia, że pozbywamy się cennego smaku i właściwości makaronu.
4. Nie przyśpieszajmy gotowania!
Żyjemy w ciągłym pośpiechu, więc oczywiście wszystko chcemy robić na szybko. Dotyczy to także gotowania. Jeśli jesteśmy zabiegani, bo mamy dużo pracy i obowiązków domowych, to nie zawsze mamy czas na przygotowaniu sobie pełnowartościowego posiłku. Kupujemy więc jedzenie na wynos albo staramy się coś przyrządzić ekspresowo. Co wtedy robimy? No na przykład mamy niezdrową tendencję do tego, aby zwiększać ogień. Liczymy, że dzięki temu uda nam się szybciej ugotować/usmażyć nasze danie. Niestety nie jest to żaden magiczny trik, a jedynie możemy sobie w ten sposób zaszkodzić. Podczas smażenia na przykład nasze jedzenie może się przypalić, podczas gdy jego środek wciąż będzie surowy.
5. odpowiednie smażenie placków ziemniaczanych
Bardzo lubimy placki ziemniaczane, ale ich smażenie może powodować kilka problemów. Czasami wychodzą nam za mało chrupiące, a czasami niesmaczne. Jak można temu zaradzić? Przede wszystkim proponujemy używać patelni z grubym dnem, na której będziemy w stanie rozgrzać olej równomiernie. Do tego nakładajmy małe porcje naszego ciasta, gdyż robiąc zbyt dużego placka, możemy doprowadzić do tego, że będzie on zbyt miękki i nie doświadczymy przyjemnego chrupania.