Wyposażenie restauracji od A do Z

Planując otwarcie restauracji, musisz odpowiednio rozplanować przestrzeń i skompletować zespół. Jednym z kluczowych działań jest też wyposażenie kuchni w restauracji czy barze. O czym musisz pamiętać? Poniżej znajdziesz kilka porad.

Wyposażenie kuchni w restauracji

Kompletując wyposażenie restauracji, kieruj się jej charakterem oraz powierzchnią lokalu. We włoskiej pizzerii podstawą będzie piec opalany drewnem i maszynka do makaronu, w hotelu i firmie cateringowej przyda się bemar, a w kawiarni praktyczna i wydajna gofrownica.

Najpierw warto wyodrębnić różne strefy, a następnie etap po etapie je urządzać. Przygotowaliśmy kilka wskazówek i porad, by ułatwić skompletowanie podstawowego lokalu gastronomicznego.

Urządzenia kuchenne – must have w każdym lokalu

Podstawowe wyposażenie restauracji to z pewnością między innymi profesjonalny piec konwekcyjno-parowy Unox lub innej marki, garowniki, frytownice gastronomiczne, grille kontaktowe, bemary, miksery gastronomiczne, roboty kuchenne czy wilki do mięsa. Lista urządzeń jest długa, a wybór sprzętu, jak wspomnieliśmy na początku, determinuje też specyfika lokalu.

Sprzęt gastronomiczny do chłodzenia i mrożenia

Zamrażarki skrzyniowe, komory mroźnicze, lady czy bemary chłodnicze to podstawowe elementy wyposażenia restauracji z działu chłodnictwo i mrożenie. Dzięki nim bezpiecznie przechowasz różne produkty spożywcze – m.in. mięsa. To ważna część wyposażenia każdej kuchni.

Urządzenia do utrzymywania ciepła potraw

Kolejnym etapem jest wyposażenia kuchni w restauracji w sprzęt, którego zadaniem jest utrzymywanie dań we właściwej temperaturze. Rozważ zatem zakup takich urządzeń jak bemary, samowar, mostki grzewcze, warniki do wody, czajniki czy kociołki.

Meble do kuchni

Najlepiej sprawdzą się solidne meble wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Są wytrzymałe, funkcjonalne, trudno je zniszczyć i będą służyć przez wiele lat. Nie sprawiają też problemów, by utrzymać je w czystości. Stal nierdzewna jest praktyczna, odporna na ew. uszkodzenia mechaniczne, ale także na wysoką temperaturę i wpływ korozji.

Przydatne akcesoria i ich rola w gastronomii

Mimo że profesjonalne urządzenia – jak m.in. piec konwekcyjno parowy Unox – są sercem wyposażenia lokalu, duże znaczenie mają także akcesoria. Obieraczka do ziemniaków, szatkownica do warzyw, pojemniki do przechowywania żywności, pojemniki GN, blendery i miksery to ważne pomoce, które pozwolą przyspieszyć i usprawnić pracę w każdej kuchni. Załoga kuchenna zaoszczędzi czas i będzie mogła dzięki nim skupić się też na innych czynnościach.