smażenie

Smażenie i duszenie. Jak lepiej i jak zdrowiej?

Smażenie i duszenie na co dzień w naszej kuchni

Smażenie i duszenie to techniki, bez których nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Zadajemy sobie jednak pytanie, która z tych technik będzie odpowiednia dla naszego jedzenia. Spójrzmy więc jakie są wady i zalety smażenia oraz duszeni, a także jak na nasze jedzenie wpływa ilość tłuszczu. 

Podsmażanie warzyw

Czytając przepisy możemy natrafić na takie pojęcie jak „podsmażanie”. Czym się różni od faktycznego smażenia? Celem podsmażenie jest przede wszystkim nadać odpowiednich cech zewnętrznej warstwie. Wyobraźmy sobie brokuły albo marchewkę. Jeżeli zależy nam na tym, aby te warzywa były jak najmiększe, to jest po prostu gotujemy (na wodzie lub parze). Jeśli jednak chcemy, aby były chrupiące, to podsmażenie jest najlepszą opcją. Zaletą jest to, że utwardzona warstwa warzywa chroni je przed straceniem wilgoci. Osoby mające problemy z trawieniem powinny jednak uważać. Skórka, która wytwarza się podczas podsmażania, jest dużo ciężej strawna niż ugotowane warzywo. Dlatego właśnie osobom z różnymi chorobami zaleca się jedzenie gotowanej żywnośći.

Duszenie. Dobry sposób na warzywa i mięso

Duszenie jest ogniwem pośrednim między podsmażaniem a gotowaniem. Chodzi w nim o to, aby jedzenie najpierw podsmażyć a potem ugotować. Jeżeli nie chcemy, aby nasz kurczak był zbyt tłusty, to zanurzenie go w głębokim tłuszczu byłoby raczej kiepskim pomysłem. Samo ugotowanie jednak może spowodować, że będzie zbyt suchy i jednocześnie zbyt miękki. Jeśli jednak najpierw go podsmażymy, to pojawi się na nim specjalna powłoka, która będzie chronić wodę wewnątrz kurczaka przez wydobyciem się. Następnie zalewamy nasze jedzenie wodą, aby mogło zmięknąć i dojść do siebie. Bardzo często dusi się warzywa do potraw azjatyckich, gdzie później dobrze komponują się z ryżem lub makaronem. W końcu nie chcemy jeść papki i zależy nam na tym, aby mieć coś do gryzienia.

Smażenie na głębokim tłuszczu

Smażenie na głębokim tłuszczu ma tę zaletę, że jest szybkie. Dzięki pełnemu zanurzeniu do naszego jedzenia nie dostaje się powietrze. Dlatego właśnie usmażenie frytek w głębokim oleju jest takie skuteczne. Tłuste jedzenie bywa też dla nas smaczniejsze, bo tłuszcz jest tak samo uzależniający jak cukier. Dlatego właśnie kurczaki z KFC mają tak dużą liczbę miłośników. Smaży się je w bardzo głębokim oleju, przez co są tłuste i sprawiają nam przyjemność. Inną zaletą jest to, że mięso i warzywa usmażone w ten sposób będę puszyste i miękkie w środku. Dzieje się tak ponieważ podczas smażenia na głębokim oleju woda z nich nie ucieka. Nie ma więc ryzyka, że kurczak albo frytka będzie sucha w środku.