Muffiny czekoladowe ze świeżymi owocami

Jak przygotować muffiny czekoladowe z owocami?

Składniki na muffiny czekoladowe z owocami:

  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 40 g kremu czekoladowego (lub 45 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel),
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 300 g malin (lub innych owoców sezonowych o podobnej konsystencji).

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 180°C, na tryb grzania termoobieg. Połam 135 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel i rozpuść ją w rondelku wraz z masłem oraz kremem czekoladowym. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj mleko i jajka. Przesiej mąkę i wsyp brązowy cukier. Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj owoce i jeszcze raz przemieszaj całość. Wyłóż ciasto do papilotek na odpowiednią wysokość, a na wierzchu ułóż kostki pozostawionej czekolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Jak udekorować muffiny czekoladowe z owocami?

Muffiny czekoladowe można udekorować dokładnie tak, jak brownie. Idealnie sprawdzi się polewa przygotowana samodzielnie lub bita śmietana. Do takiej bazy można bowiem przyczepić świeże owoce, które nadadzą deserowi świeży, typowo letni wygląd. Idealnie sprawdzą się zarówno maliny, jak i porzeczki, borówki, jagody, truskawki czy jeżyny. Jako dekorację możesz użyć niemal wszystkich owoców, w tym także brzoskwini z puszki czy bananów. Całość warto wzbogacić świeżym listkiem mięty. Dzięki temu muffiny czekoladowe będą wyglądać bardzo świeżo, a charakterystyczny smak tej rośliny dopełni całość.

Muffiny czekoladowe można udekorować również w taki sposób, by nawiązywały do konkretnej okazji. Dobrym pomysłem jest postawienie na taki deser zamiast tortu. Wówczas w odpowiednią liczbę babeczek wystarczy wbić świeczki.