Jak zrobić dobry befsztyk tatarski

Idea jedzenia surowego miejsca odstrasza wiele osób. Nie ma sensu jednak się zniechęcać już na starcie. Befsztyk tatarski może być bardzo dobrym smakołykiem zarówno jako starter, jak i danie główne. Musimy po prostu pamiętać, aby kupić odpowiednie mięso i mieć pewność co do jego świeżości.

Z jakiego mięsa zrobić tatara?

Jakie mięso najbardziej nadaje się na kotlet tatarski? Z gatunków mięsa powszechnie dostępnych w Polsce najbardziej nadaje się mielone mięso wołowe. Najlepiej jeśli pochodzi ona z odpowiedniej partii krowy. Pamiętajmy, aby nie wykorzystywać do tego wieprzowiny.

Aby zagwarantować sobie dobry smak i jakość, powinniśmy zwrócić uwagę na to część ciała krowy, z jakiej pochodzi mięso. Najczęściej używa się polędwicy, udźca i ligawy. To właśnie w tych partiach mięso najlepiej smakuje w swojej surowej wersji. Jeśli podejmiemy dobry wybór podczas kupna, to jest większa szansa, że potrawa wyjdzie nam wybornie.

Czy należy bać się surowego mięsa?

Jedząc surowe mięso zawsze istnieje pewne ryzyko, że zarazimy się bakteriami E. Coli. Jeśli jednak kupujemy dobrej jakości mięso, to ryzyko jest naprawdę niskie. Dlatego dobrym pomysłem jest na pierwszy raz wybrać się do baru lub restauracji, która takie specjały oferuje. Wtedy możemy mieć pewność, że przygotowały to osoby, które na tym się znają i dbają o dobro swoich gości.