grzaniec

Grzaniec – jak go przygotować? 

Jesienna aura zawitała za oknem. Jeśli czasem pozwalasz sobie na odprężenie się przy lampce wina po ciężkim dniu, w tym okresie możesz postawić na przygotowanie grzańca, który doskonale Cię rozgrzeje i smakuje wyśmienicie. Grzaniec najczęściej przygotowywany jest z wina, choć można go również zrobić z piwa. Przepisów na grzańca jest wiele, ciężko wybrać jeden, najlepszy, bo każdy ma w sobie to coś. Dlatego napiszę przepis, który stosuję sama. Może przypadnie wam do gustu. 

Najlepszym winem na grzaniec jest czerwone wino wytrawne. Jednak jeśli takiego nie lubisz, możesz wziąć dowolny gatunek czerwonego, różowego czy białego wina. Im wino lepszego gatunku, tym lepszy wyjdzie grzaniec. 

Grzaniec – przepis

Składniki:

½ l. wina (ewentualnie piwa)

2 goździki

kawałek cynamonu

malutki kawałek imbiru (lub ⅓ łyżeczki sproszkowanego)

cukier waniliowy

1 kardamon (lub ⅓ łyżeczki startego)

plasterek pomarańczy

Wykonanie:

Wino wlewamy do garnka wino. Wsypujemy do niego składniki (wszystko oprócz pomarańczy). Wino podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie delikatnie bulgotać, jednak aby się bardzo nie gotowało. Wyłączamy i czekamy, aż troszkę przestygnie (około 2 minuty). Możemy włożyć plasterki pomarańczy. 

Porada – zamiast cukru można użyć soku malinowego.

Smacznego!  

Do wina możemy również wsypać gotowej przyprawy do wina grzanego.

Grzane wino – przechowywanie

Jeśli zostanie Ci wino, możesz je przechować  w lodówce przez 24 godziny.

Jak podawać?

Grzaniec podaje się w żaroodpornych naczyniach, specjalnych beczułkach do wina grzanego, ewentualnie w kubkach.