w ,

Co jemy na zdrowe włosy?

Co jemy na zdrowe włosy?

Kiedy w diecie nie brakuje witamin oraz minerałów możemy pochwalić się zdrowymi oraz pięknymi włosami. Sytuacja zdecydowanie pogarsza się, kiedy składników tych brakuje. Czego nie może zabraknąć na Twoim talerzu?

Dieta, dzięki której mamy zdrowe włosy i paznokcie zawiera przede wszystkim białko, składniki mineralne oraz witaminy. Wśród nich nie może zabraknąć witaminy E, A, a także tych należących do grupy B. Kiedy człowiek zmaga się już z niewielkim niedoborem odbija się to negatywnie na wyglądzie oraz stanie zdrowia. Właśnie z tego względu należy jeść przede wszystkim warzywa oraz owoce (nie warto poddawać ich obróbce termicznej, a jeśli ta jest konieczna, dobrze, żeby była krótka). W diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych, nabiału w różnej formie, a także zdrowych ryb morskich.

Jak należy działać w przypadku suchych włosów?

Pierwszym krokiem do uzyskania zdrowych oraz mocnych włosów jest usunięcie z organizmu toksyn. Nie można spożywać żywności wysoko przetworzonej, wśród której można wymienić dania na wynos, słodkości i słone przekąski zawierające duże ilości tłuszczu. Dania smażone oraz wędzone także negatywnie wpływają na strukturę włosów oraz paznokci. Kawa i herbata nie powinny znaleźć się w diecie osób, które chcą cieszyć się pięknymi włosami. Największym sprzymierzeńcem z kolei okaże się woda, którą należy wypijać w sporych ilościach.

Należy pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w cynk, miedź oraz krzem. Występują one przede wszystkim w orzechach, migdałach, pestkach dyni oraz pestkach słonecznika. Cynk jest o tyle ważny, że stanowi cenny składnik występujący w produkcji białka. Białko z kolei umożliwia wzrost paznokci oraz włosów. Miedź sprawia, że w organizmie wytwarzane są odpowiednie ilości melaniny, czyli naturalnego barwnika występującego we włosach. Właśnie z tego względu w diecie nie może zabraknąć rzodkiewki, kalarepy oraz selera. Zawierają one duże ilości krzemu, dzięki któremu panie nie mają problemu z łamliwych paznokciami, a włosy nie wypadają.

Co jeszcze należy jeść?

Do diety należy wprowadzić warzywa oraz owoce w każdym kolorze. Pomarańczowe są cennym źródłem beta-karotenu, który w naszym ciele zmienia się w witaminę A. To właśnie dzięki niej włosy, skóra i paznokcie szybciej się regenerują, nie łamią się oraz zapewniają doskonały wygląd. Witamina A sprawia, że w organizmie produkuje się całkiem spore ilości kreatyny, która z kolei ochrania włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Co myślisz?

Zielone koktajle na zdrowie

Dlaczego właśnie olejek organowy?