Czym kierować się, kupując piekarnik parowy?

Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania i chcesz wyeliminować ze swojej diety szkodliwy tłuszcz? W takim razie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie piekarnik parowy. To nowoczesne urządzenie pozwala na przygotowywanie potraw bez nawet odrobiny tłuszczu, a do tego zostało wyposażone w funkcje tradycyjnego piekarnika. Na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Sprawdź i ciesz się efektywnym działaniem sprzętu na przestrzeni wielu lat! 

Metoda działania piekarnika 

Do Twojej dyspozycji są trzy podstawowe rodzaje piekarników, które pozwolą na przygotowanie dań przy użyciu pary. Pierwszy z nich to urządzenia wspomagane parowo, w większości przypadków posiadają wgłębienie na dnie, do którego wlewana jest woda. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się z niej para, która wspomaga pieczenie potrawy. Alternatywą są piekarniki ze specjalnym pojemnikiem na wodę. 

Drugim typem urządzenia jest to z generatorem pary służącym do pieczenia mięs. Jest prostsze w obsłudze, jednak nie pozwoli Ci na gotowanie parowe. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem na rynku są piekarniki parowe z generatorami pary, które umożliwiają zarówno pieczenie, jak i gotowanie bez użycia tłuszczu. Co więcej, posiadają one funkcje innych piekarników – pozwolą Ci więc na grillowanie czy korzystanie z opcji termoobiegu. 

Pojemność piekarnika 

W tym wypadku zasada jest podobna, jak w przypadku zwykłych piekarników elektrycznych czy gazowych. Do Twojej dyspozycji są zarówno urządzenia o pojemności 40 l, jak też 72 l, a wybór konkretnego rozwiązania powinien być uzależniony z jednej strony od wielkości posiadanej kuchni, a z drugiej od tego, jak liczna jest Twoja rodzina. Im większa, tym lepiej będzie zainwestować w większy piekarnik. 

Programy i funkcje 

Niezwykle istotne w kontekście wyboru piekarnika parowego jest to, jakie programy i funkcje posiada. Warto zainwestować w urządzenie, które umożliwi nie tylko pieczenie czy gotowanie na parze, ale również opiekanie, grillowanie, pieczenie z dolną lub górną grzałką, a także z termoobiegiem. Dzięki temu zyskasz nieograniczone możliwości w swojej kuchni. 

Jeżeli jednak chcesz cieszyć się najwyższym komfortem przygotowywania potraw, zwróć uwagę na to, czy piekarnik parowy posiada dodatkowe funkcje. Do tych najważniejszych, które znajdziesz m.in. w modelach marki Electrolux, zaliczamy: 

  • szybkie nagrzewanie – jest to funkcja, która pozwala skrócić proces pieczenia nawet o 40% i tym samym przyspieszyć gotowanie obiadu; 
  • termosondę – to funkcja monitorowania temperatury wewnątrz potrawy, dzięki której zyskasz pełną kontrolę nad procesem pieczenia; 
  • czyszczenie katalityczne – technologia ta automatycznie usuwa tłuste zabrudzenia z piekarnika, odciążając Cię od żmudnego obowiązku; 
  • zdalne sterowanie za pomocą aplikacji, np. MyElectroluxKitchen – dzięki temu nie tylko będziesz mógł łatwiej ustawić wszelkie parametry pieczenia, ale również zyskasz możliwość monitorowania całego procesu.